+ Reply to Thread
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: format submit file utk printing offset

  1. #1
    Member kubigs's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    14
    My Mood
    Amazed
    Thanks
    13
    Thanked 5 Times in 2 Posts
    Downloads
    13
    Uploads
    0

    format submit file utk printing offset

    salam.
    Soalan:
    1. kenapa fail .ai perlu di convert ke .pdf?
    2. background image .ai (vector) perlu diconvert ke .tiff (raster)? image akan jadi jagged dan adakah ia memberi kesan pada kualiti printing?

  2. #2
    vectorism's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    stratosphere
    Posts
    23
    My Mood
    Doh
    Thanks
    1,258
    Thanked 1,021 Times in 383 Posts
    Downloads
    247
    Uploads
    323
    w'salam..
    1. fail .ai TAK perlu convert ker .pdf
      (siapa yg mintak mcm tu..? printer? atau customer? atau ckp2 org?)

      cuma pastikan:
      -all fonts 'Create Outline'
      -color CMYK mode
      -artwork sudah 'Bleed' & 'Crop Marked'
    2. bckgrd .ai (vector) pon TAK perlu convert ker raster..
      kalo convert mmg akan drop kualiti, melainkan convert ke raster with hi-res.. (tp akan mmbazirkn masa & file size jd berat)

  3. The Following 5 Users Say Thank You to vectorism For This Useful Post:

    creativcolor (05-12-2011), kubigs (05-18-2011), KuRtAzuandy (05-12-2011), nantero (08-05-2011), Tuah Hakim (08-15-2011)

  4. #3
    Member kubigs's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    14
    My Mood
    Amazed
    Thanks
    13
    Thanked 5 Times in 2 Posts
    Downloads
    13
    Uploads
    0
    itu yang aku hairan tu. printer yang minta ikut format tu...www.excard.com.my

  5. #4
    vectorism's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    stratosphere
    Posts
    23
    My Mood
    Doh
    Thanks
    1,258
    Thanked 1,021 Times in 383 Posts
    Downloads
    247
    Uploads
    323
    slalunye online printing pon ada bg standard pilihan format (Ai, Psd, Pdf) utk send final file..
    tp kalo rules diorg nak PDF gak follow jer laa.. janji file sudah create outline, bleed & crop mark..
    sebaik²nya try call diorg direct, bgtau bro nak sent format .ai gak, mungkin diorg buleh accept file .ai (cuma mungkin diorg support .ai version lama shj) / minta penjelasan lanjut apa yg dimusykilkan..

    p/s: kdg² online printer ni buat rules mcmtu pasal diorg anggap kbnykan customer seolah² tatau apa² pasal printing..

  6. The Following 4 Users Say Thank You to vectorism For This Useful Post:

    creativcolor (05-19-2011), kubigs (05-18-2011), KuRtAzuandy (05-12-2011), Tuah Hakim (08-15-2011)

  7. #5
    Senior Vectorian azadz's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    67
    My Mood
    Relaxed
    Thanks
    0
    Thanked 37 Times in 19 Posts
    Downloads
    12
    Uploads
    0
    Quote Originally Posted by vectorism View Post
    slalunye online printing pon ada bg standard pilihan format (Ai, Psd, Pdf) utk send final file..
    tp kalo rules diorg nak PDF gak follow jer laa.. janji file sudah create outline, bleed & crop mark..
    sebaik²nya try call diorg direct, bgtau bro nak sent format .ai gak, mungkin diorg buleh accept file .ai (cuma mungkin diorg support .ai version lama shj) / minta penjelasan lanjut apa yg dimusykilkan..

    p/s: kdg² online printer ni buat rules mcmtu pasal diorg anggap kbnykan customer seolah² tatau apa² pasal printing..
    Betul tu....aku selalu gak kena. Dia igt kita tak tau langsung, lepas explain baru dia org tau.

  8. The Following User Says Thank You to azadz For This Useful Post:

    vectorism (05-10-2011)

  9. #6
    asrie's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    529
    My Mood
    Aggressive
    Thanks
    306
    Thanked 239 Times in 130 Posts
    Downloads
    90
    Uploads
    16
    Quote Originally Posted by azadz View Post
    Betul tu....aku selalu gak kena. Dia igt kita tak tau langsung, lepas explain baru dia org tau.
    sokong lagi....mende mcm ni pun pnah kne gak...
    ingat dorg je tau keje ni? XD

    tp klw print aritu aku pnah kne, padahal aku nak print mirrorkote A3 saiz je..
    aku tanye le mesin beso A3 color bese ade tak..pastu dorg ckp print pkai printer banner...T-T
    aku bukan nak sticker 3M......adoi...
    ase nak tepok je dahi dorg...

  10. The Following User Says Thank You to asrie For This Useful Post:

    vectorism (05-13-2011)

  11. #7
    creativcolor's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Ipoh > Sungai Siput
    Posts
    685
    My Mood
    Inspired
    Thanks
    510
    Thanked 542 Times in 256 Posts
    Downloads
    46
    Uploads
    39
    Quote Originally Posted by kubigs View Post
    salam.
    Soalan:
    1. kenapa fail .ai perlu di convert ke .pdf?
    2. background image .ai (vector) perlu diconvert ke .tiff (raster)? image akan jadi jagged dan adakah ia memberi kesan pada kualiti printing?
    jawapan aku...

    1. file tu dorg mintak convert ke pdf mungkin bagi mengelakkan missing font yang kebiasaannya berlaku pada careless designers... tu je rasionalnya.. but kalau ko buat format ai.. dan takde sebarang masalah keatas file.. dorg bleh je accept dan proceed dengan printing..

    2. sesetengah mesin contohnya inkjet printer hanya bleh read file .tiff aje jadi bagi dorg tak payah la convert lagi sebab tak nak buang masa convert... convert file kadang2 makan masa yang lama.. online printers biasanya bukan nak jalan artwok kita aje.. banyak lagi artwork org lain dorg nak jalan.. kalau semua customer dorg nak kena tolong convert.. dorg tak dapat deliver product dalam masa yg dorg janjikan...


    Graphics | Designs | Prints : http://www.creativcolor.blogspot.com
    :::::::::::::::::::::::::: trying to be helpful & trying to be useful ::::::::::::::::::::::::::

  12. The Following 4 Users Say Thank You to creativcolor For This Useful Post:

    kubigs (05-18-2011), nantero (08-05-2011), Tuah Hakim (08-15-2011), vectorism (05-13-2011)

  13. #8
    Member kubigs's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    14
    My Mood
    Amazed
    Thanks
    13
    Thanked 5 Times in 2 Posts
    Downloads
    13
    Uploads
    0
    terima kasih semua ttg penjelasan tersebut...now baru aku faham. aku print paperbag je. harini baru fully diorang deliver. kualiti ok. aku x convert pun image tu ke .tiff, cuma send file format .pdf tapi bole buka pakai illust.
    TQ all.

  14. The Following User Says Thank You to kubigs For This Useful Post:

    vectorism (05-19-2011)

  15. #9
    creativcolor's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Ipoh > Sungai Siput
    Posts
    685
    My Mood
    Inspired
    Thanks
    510
    Thanked 542 Times in 256 Posts
    Downloads
    46
    Uploads
    39
    sama-sama... dan terima kasih juga kerana tidak segan silu bertanya...

    Graphics | Designs | Prints : http://www.creativcolor.blogspot.com
    :::::::::::::::::::::::::: trying to be helpful & trying to be useful ::::::::::::::::::::::::::

  16. #10
    Just Register
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    London, United Kingdom, United Kingdom
    Posts
    1
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post
    Downloads
    106
    Uploads
    0
    excard mmemang support pdf...sbb print dari server...

  17. The Following User Says Thank You to shawn79 For This Useful Post:

    creativcolor (06-14-2011)

+ Reply to Thread

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts