+ Reply to Thread
Page 1 of 6 123 ... LastLast
Results 1 to 10 of 55

Thread: Printing Machines - Offset

  1. #1
    vectorism's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    stratosphere
    Posts
    23
    My Mood
    Doh
    Thanks
    1,258
    Thanked 1,021 Times in 383 Posts
    Downloads
    247
    Uploads
    323

    Lightbulb Printing Machines - Offset

    assalam.. mari kita share jenis2 offset printer yg biasa dlm offset printing industri.. memandangkan ramai gak kat sini yg terbabit, sila laa share apa yg korg lebih tahu.. terlalu bnyk jenis2 printer kalo nak diikutkan.. tp ni adalah antara machine2 yg common digunakan utk print on paper media..


    Gestetner
    Size : A4+ (9"x12", 10"x15")
    Type : 1 color
    Print : letterhead, forms, receipt, envelope..



    ________________________________________________


    Heidelberg GTO 46 - 1 color
    Size : A3+ (17"x12" max)
    Type : 1 color
    Print : flyers, pamphlets, brochure, etc..



    ________________________________________________


    Heidelberg GTO 46 - 4 colors
    Size : A3+ (17"x12" max)
    Type : 4 colors
    Print : flyers, pamphlets, brochure, etc..



    ________________________________________________


    Heidelberg KORD
    Size : A2+ (18"x25")
    Type : 1 color
    Print : brochure, poster, small paperbag, etc..



    ________________________________________________


    Heidelberg SORDZ - 2 colors
    Size : 25"x36"
    Type : 2 colors
    Print : book, bigger poster, paperbag, etc..



    ________________________________________________


    Heidelberg SORSZ - 2 colors
    Size : 28"x40"
    Type : 2 colors
    Print : book, bigger poster, bigger paperbag, etc..



    ________________________________________________

    offset printing menggunakan teknik color seperation (pisah warna) kepada Cyan Magenta Yellow Black.. so ada 4 colors (utk full color)..
    design software spt illustrator / photoshop / coreldraw akan memainkan peranan dlm proses color separation dgn bantuan machine khas yg seterusnya akan output 4 warna ni kpd 4 filem (negetive).. seterusnya dari 4 filem ni akan dikeluarkan 4 plate..
    plate2 ni pulak akan dipasang ke printer2 diatas utk proses printing (press)
    operator machine (slalunyer bangla / myanmar) akan memasukkan 4 color ink ke dlm printer dan proses memindahkan ink2 ini dari printer ke media (paper) akan melalui plate2 tadi yg mengandungi design anda.. proses pemindahan ink inilah yg dipanggil offset printing..

    dulu sebelum output plate, mesti kene output filem dulu.. juga dipanggil CTF (computer to film)
    tp skg dah shortcut boleh trus kluar plate takyah output filem lagi - CTP (computer to plate)


    note:
    • Size yg dinyatakan dengan simbol " = ukuran dalam inci
    • 1 color tu bukan laa bermaksud hanya boleh print 1 color sahaja, tapi machine tu boleh print 1 color 'sekali run'.. so nak print 4 colors kene 4x run laa..
    • 2 colors / 4 colors machine tu skali run trus 2colors / 4 colors (takyah pening2 dah).. mungkin beza dari segi kos jer..
    • harga adalah mengikut machine yg digunakan, biasanya dikira per 1000pcs = RM? (utk 1 color).. contoh anda nak print paperbag, kira bukaan paper size nye dan machine apa yg sesuai, brapa color pulak akan diprint.. harga juga sikit berbeza mengikut daerah atau tokey printing..

    andai ada salah info, tlg notice.. tambahan info amat dialu2kan.. tq

  2. The Following 9 Users Say Thank You to vectorism For This Useful Post:

    3apak (02-26-2011), alkena (12-31-2012), creativcolor (02-26-2011), fqemo (02-26-2011), hunter1 (08-09-2012), nantero (08-05-2011), pajamada (04-07-2011), shafique (08-13-2011), Tuah Hakim (08-15-2011)

  3. #2
    creativcolor's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Ipoh > Sungai Siput
    Posts
    685
    My Mood
    Inspired
    Thanks
    510
    Thanked 542 Times in 256 Posts
    Downloads
    46
    Uploads
    39
    terima kasih atas info ini.. aku nak komen pun tatau macamana sebab aku tak operate offset machine

    Graphics | Designs | Prints : http://www.creativcolor.blogspot.com
    :::::::::::::::::::::::::: trying to be helpful & trying to be useful ::::::::::::::::::::::::::

  4. #3
    vectorism's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    stratosphere
    Posts
    23
    My Mood
    Doh
    Thanks
    1,258
    Thanked 1,021 Times in 383 Posts
    Downloads
    247
    Uploads
    323
    Quote Originally Posted by creativcolor View Post
    terima kasih atas info ini.. aku nak komen pun tatau macamana sebab aku tak operate offset machine
    takpe skadar info utk mereka2 yg berminat nak tau (& mula bejinak2) dlm printing jer.. lg pon dlm forum2 lain kurang info pasal ni..
    nnt ko leh tambah info pasal inkjet printer yg 10' (kaki) panjang tu lak..

  5. #4
    asrie's Avatar
    Join Date
    Jan 2011
    Posts
    529
    My Mood
    Aggressive
    Thanks
    306
    Thanked 239 Times in 130 Posts
    Downloads
    90
    Uploads
    16
    yeap, mesin2 ni yg buat keje offset yg hensem..
    tp nak kne jelaskan sket disini, sbelum process tersebut berlaku, perlu adanya artwork PLATE iaitu artwork dari keje kite tu dulu...
    PLATE ni lebih kurang kod die pemisah warna (klw tk silap aku). die mcm PLATE zinc sekeping..
    baru la die leh sumbat utk jalan kat mesin2 tersebut....so mcm klw nak reprint, leh pkai balik PLATE tu..

    mesin2 di atas mmg feymes dan paling popular untuk on PAPER sahaja..
    either artcard, simili and etc...
    klw nak bunting, banner, backdrop mesin adalah berbeza...(tak tau ape name mesin)
    tp mesin china ngan taiwan pon da hensem da...mampu mencapai sehingga 1000dpi..
    search sndri ape dpi tersebut...aku pon tak tau..T-T

    sbb ade pnah client dtg opis, pastu kne kencing ngan tokey tu..die ckp kite ade mesin bagus punya...
    suma boleh jalan...(padahal mesin printer digital besar je..)

  6. The Following 2 Users Say Thank You to asrie For This Useful Post:

    alkena (12-31-2012), Tuah Hakim (08-15-2011)

  7. #5
    Senior Vectorian azadz's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    67
    My Mood
    Relaxed
    Thanks
    0
    Thanked 37 Times in 19 Posts
    Downloads
    12
    Uploads
    0
    Dah mcm robot aku tgk.....bapok besor...buleh wat cite transformer mesin ni.

    Anyway no komen, dok pahang sepatoh harang....

  8. #6
    creativcolor's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Ipoh > Sungai Siput
    Posts
    685
    My Mood
    Inspired
    Thanks
    510
    Thanked 542 Times in 256 Posts
    Downloads
    46
    Uploads
    39
    Quote Originally Posted by vectorism View Post
    takpe skadar info utk mereka2 yg berminat nak tau (& mula bejinak2) dlm printing jer.. lg pon dlm forum2 lain kurang info pasal ni..
    nnt ko leh tambah info pasal inkjet printer yg 10' (kaki) panjang tu lak..
    buleh2 insya allah takde masalah.. cuma aku takde simpan screen shot macamana nak setup dan macamana nak jalan print untuk mesin tu.. (nak print kena pakai software dia je) semua tu hanya ada kat opis dan skang ni... aku dah sebulan tak balik opis.. (sob sob sob)...

    Graphics | Designs | Prints : http://www.creativcolor.blogspot.com
    :::::::::::::::::::::::::: trying to be helpful & trying to be useful ::::::::::::::::::::::::::

  9. #7
    creativcolor's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Ipoh > Sungai Siput
    Posts
    685
    My Mood
    Inspired
    Thanks
    510
    Thanked 542 Times in 256 Posts
    Downloads
    46
    Uploads
    39
    Quote Originally Posted by asrie View Post
    yeap, mesin2 ni yg buat keje offset yg hensem..
    tp nak kne jelaskan sket disini, sbelum process tersebut berlaku, perlu adanya artwork PLATE iaitu artwork dari keje kite tu dulu...
    PLATE ni lebih kurang kod die pemisah warna (klw tk silap aku). die mcm PLATE zinc sekeping..
    baru la die leh sumbat utk jalan kat mesin2 tersebut....so mcm klw nak reprint, leh pkai balik PLATE tu..
    Sekeping artwork plate tu mahal tak??? Biasanya kalau full color pakai 4 plate la kan??

    Quote Originally Posted by asrie View Post
    .
    klw nak bunting, banner, backdrop mesin adalah berbeza...(tak tau ape name mesin)
    tp mesin china ngan taiwan pon da hensem da...mampu mencapai sehingga 1000dpi..
    Mesin tu namanya = Solvent Inkjet Printer / Eco-Solvent Inkjet Printer(Selamatkan alm skitar.. kononnya)
    China & Taiwan tu body je.. printhead kena pakai japan punya baru ok..

    Quote Originally Posted by asrie View Post
    sbb ade pnah client dtg opis, pastu kne kencing ngan tokey tu..die ckp kite ade mesin bagus punya...
    suma boleh jalan...
    Yang penting printhead MAINTAINANCE CANTIK!! TIPTOP!!! kualiti yg kuar mesti tak menghampakan...

    Graphics | Designs | Prints : http://www.creativcolor.blogspot.com
    :::::::::::::::::::::::::: trying to be helpful & trying to be useful ::::::::::::::::::::::::::

  10. The Following User Says Thank You to creativcolor For This Useful Post:

    vectorism (04-11-2011)

  11. #8
    Member pajamada's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    20
    My Mood
    Paranoid
    Thanks
    7
    Thanked 18 Times in 8 Posts
    Downloads
    44
    Uploads
    1
    dpi stand for DOT PER INCH atau dalam BM nye, titik per inci (buruk tul bunyi nye.hehe)
    dpi ni adalah penentu ketajaman (sharpness) sesuatu barang cetakan. dpi memang selalu diaplikasikan dalam cetakan banner,banting,poster dan segala yang berkait dengan cetakan inkjet sahaja.lagi besar bilangan dpi biasenye harga akan lebih mahal. tapi setakat ni yang paling tinggi aku penah dengar 1440dpi sahaja. itu pun dah super clear cetakan nya.

    Paling rendah yang aku penah gune 300dpi dan paling tinggi 1440dpi. yang paling rendah tu biasenye digunakan untuk print banner n banting outdoor sahaja dan dakwatnya agak tahan panas dan hujan.tapi kalo dah sampai setaun, luntur jugak warna tu.manakala yang 1440dpi tu biasenye digunakan untuk print sticker & atas Sintetik Paper dan hasil 1440 ini sangat-sangat 'sharp' (bergantung pada artwork jugak.kalo bagi gambo blur, takleh gak dierang nak bagi cantik). tapi, biasenye tukang cetak akan buat finishing dengan matte / gloss lam untuk membuat warna cetakan lebih tahan lama dan biasanya cetakan ini hanya sesuai utk kegunaan dalam (indoor)

    Satu lagi,Silkscreen Printing.sama macam cetakan baju.tapi digunakan untuk mencetak banting/banner. biasanya syarikat besar macam Celcom,Maxis dsb akan guna jenis cetakan ni sebab lagi banyak jumlah yang ditempah, harga akan jatuh lebih murah. Aku penah tanya dengan satu kilang, dierang print banting 2x5,full color sekeping baru jatuh RM1++. Cetakan ini menggunan satu blok untuk satu warna (spot colour) bukan CMYK. Biasanya dicetak atas Sintetik Paper, Kain (bendera), Sticker (Car Sticker, Sticker biasa) dsb. hasil cetakan sama dengan 1440dpi dan yang ni boleh tahan hujan panas. warna tak luntur punya. Tapi Silkscreen Printing biasanya kena ada volume baru boleh print. kalo tak, harga barang akan jatuh mahal gile.

    itu je takat ni. kalo ade lagi, len kali aku sambung.
    p/s: kalo ade info yang tak brape betul, tolong infom ye vectorianz. trimas

    *aku dah taip panjang lebar baru aku prasan tred ni utk offset printing.hehe

  12. The Following 5 Users Say Thank You to pajamada For This Useful Post:

    creativcolor (04-11-2011), hunter1 (08-09-2012), Tuah Hakim (08-15-2011), vectorism (04-11-2011), xwormz (12-09-2011)

  13. #9
    vectorism's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    stratosphere
    Posts
    23
    My Mood
    Doh
    Thanks
    1,258
    Thanked 1,021 Times in 383 Posts
    Downloads
    247
    Uploads
    323
    Quote Originally Posted by azadz View Post
    Dah mcm robot aku tgk.....bapok besor...buleh wat cite transformer mesin ni.
    Anyway no komen, dok pahang sepatoh harang....
    ada lg yg lebey beSar bro.. lg besar dari 'decepticon' tak muat masuk sini huhu..


    Quote Originally Posted by pajamada View Post
    *aku dah taip panjang lebar baru aku prasan tred ni utk offset printing.hehe
    takpe yg penting info.. nnt leh susun smula..
    tq.

  14. #10
    creativcolor's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Ipoh > Sungai Siput
    Posts
    685
    My Mood
    Inspired
    Thanks
    510
    Thanked 542 Times in 256 Posts
    Downloads
    46
    Uploads
    39
    trimas 4 the info pajamada... byk yg aku tatau dalam dunia percetakan ni.. huhuu

    Graphics | Designs | Prints : http://www.creativcolor.blogspot.com
    :::::::::::::::::::::::::: trying to be helpful & trying to be useful ::::::::::::::::::::::::::

  15. The Following User Says Thank You to creativcolor For This Useful Post:

    vectorism (04-11-2011)

+ Reply to Thread

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts